Muzeu unicat, dedicat Agriculturii

Singurul loc din ţară şi din S-E Europei, unde mai există tractoare şi utilaje agricole de la începutul secolului trecut, se află la Slobozia.

La intrarea în oraş, dinspre Urziceni, pe partea dreaptă, în clădirea unui fost mare magazin de mobilă din vremea comuniştilor, funcţionează Muzeul Naţional al Agriculturii. Aici sunt găzduite peste 9000 de maşini agricole, tractoare, pluguri şi alte utilaje vechi, precum şi în jur de 100.000 de fotografii, filme, hărţi şi alte documente care pot reconstitui istoria acestei ramuri economice. Directorul muzeului, dr. Răzvan Ciucă, este şi cel care a avut această iniţiativă insolită şi a cutreierat ţara în lung şi-n lat în căutarea exponatelor. Aşa au ajuns la Slobozia mai multe tractoare Lanz Buldog, batoza care „a jucat” în filmul Moromeţii, trăsura în care se plimba Nicolae Iorga, o colecţie întreagă de maşini de cusut, mai multe locomobile, dar şi o biserică veche de trei sute de ani–biserica de lemn de la Poiana. Spre deosebire de alte muzee, aici toate obiectele expuse sunt în perfectă stare de funcţionare, existând chiar un atelier unde mecanici specializaţi în tractoare şi unelte de pe vremea lui Pazvante, le pun la punct, de faţă cu vizitatorii. Oaspeţii sunt invitaţi încă de la intrare să se suie pe tractoare şi să atingă obiectele. În biserica, ce poartă hramul Sf. Nicolae, preoţii slujesc după programul obişnuit al oricărui lăcaş de cult. Mai mult, în semn de preţuire pentru efortul depus de a aduce această „bijuterie de lemn” în oraş, Arhepiscopia i-a conferit directorului Răzvan Ciucă un grad bisericesc, astfel încât acesta să poată îmbrăca sutana. El a fost numit arhipodiacon – cea mai mică şi mai rară funcţie din biserica ortodoxă.

Dr. Răzvan Ciucă – directorul muzeului

Pasionat însă de studiu, chiar dacă a trecut de 50 de ani dr. Răzvan Ciucă a urmat şi facultatea de teologie. În cadrul muzeului există o secţie de istorie unde sunt prezentate poveştile crude ale colectivizării forţate, vieţile unor personaje dramatice care şi-au amestecat sângele cu brazda de pământ întoarsă. Printre ele se numără fostul ministru al agriculturii, Aurelian Pană, cel care a adus soia în România şi care fost întemniţat de comunişti pentru asemenea „îndrăzneală” la 8 ani închisoare. A fost ucis în temniţă şi n-a mai apucat să vadă cu ochii lui cum, mai târziu, tovarăşii i-au preluat ideile, iar Nicolae Ceauşescu ne îndemna să mâncăm produse alimentare făcute din …soia.

Advertisements

2 thoughts on “Muzeu unicat, dedicat Agriculturii

  1. Vand doua castele pentru muzeu. Unul reprezinta manastirea de la Curtea de Arges si unul este simplu. Castelele au si beculet in interior. Merita vazute. Pretul este de 500 de Euro bucata Tel 0745165439

  2. Vand doua castele pentru muzeu. Unul reprezinta manastirea de la Curtea de Arges si unul este simplu. Castelele au si beculet in interior. Merita vazute. Pretul este de 500 de Euro bucata Tel 0745165439

    Adresa mea de Mail este gabyursuletul@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s